30 apr. 2011

Våran påsk gick i matlagningens tecken.

Våran påskhelg var underbar. Vi fick främmande från Helsingfors, våra goda vänner Jonas och Piia kom flygande och spenderade helgen med oss i Gävle. Jonas är en professionell mästerkock och vi är ju så lyckliga när vi får smaka på hans delikatesser. Denna helg fick vi en matlagningskurs som heter duga. Inget vi åt var prefabricerat, allt blev tillagat från grunden. På bilden nedan gjorde vi foccacia. Döm av min förvåning då Jonas slängde in en kaffekopp vatten lite då och då in i ugnen. Poff sa det där inne och det ångade rejält. Brödet var så ljuvligt gott så det kan inte beskrivas.

Vi hade två sorters kött att äta och vi valde kalv och lamm. På bilderna nedan fick vi lära oss att flambera. Tonåringarna var givna åskadare.


Vi fick också lära oss att porchera ägg. Alla i familjen fick göra ett varsitt. Man skall ha kalla ägg så de inte faller isär då man kläcker dem i ett decilitermått. Man har en gnutta ättika och kokar upp vattnet. Vattnet får absolut INTE koka när man släpper i ägget/äggen. Man tar en slev och ser till att det blir en virvel i kastrullen och så poff häller man i ägget försiktigt mot kastrullkanten och ser till att det fångas upp av virveln. Oj det ser ut som en älva där klänningen till slut, sluter sig ikring ägget. Vinegretten gjordes med kryddor av alla dess sorter, balsamico och dijonsenap. Blanceherade och snabbstekta sparrisar inlindade i serranoskinka.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar